Vi er alle forskellige, vi har hver vor unikke personlighed og den tid vi lever i er vidt forskellig fra dengang, jeg for mange år siden begyndte at udforske begrebet ’lederskab’. Organisationer er også vidt forskellige, de har forskellige mål, drives efter forskellige principper og de befinder sig i forskellige situationer og faser, der hele tiden skifter.

Derfor er der også en uendelig strøm af akademiske teorier og praktiske modeller, som fra nye vinkler søger at definere, hvordan man skal lede mennesker og organisationer gennem denne malstrøm af diversitet.  Der er derfor lige så mange måder at lede på, som der er stjerner på himlen, og de har alle en grad af sandhed i sig - men også kun en grad. Trods alverdens management bøger kan man stadig ikke slå op i en bog og lede mennesker alene ud fra det, man læser.

Ledelsesmanifest for det 21. århundrede

Dato: Apr 24 2019
Af: Lars Ib


Jo ældre jeg bliver, jo klarerer står det for mig, at vi alle har en pligt til at gøre verden til et bedre sted. Økonomi og erhvervsliv må ikke adskilles fra mennesker, og derfor ønsker jeg, at fremtidens ledere må påtage sig pligten og glæden ved at lede ud fra nogle af de retningslinjer, som mit manifest beskriver. Det 21. århundredes lederskab må ikke fortsat være en teknisk disciplin drevet af penge og magt. Det skal være en udviklingsfilosofi fyldt med omsorg og menneskelig forståelse, så ledere, der påtager sig ansvaret for at give en retning for andre, kan være stolte af deres arbejde og føle, at de har valgt en af de mest meningsfulde metier, jeg kender.

Udviklingsfilosofien kan ganske enkelt formuleres via nedenstående 10 dogmer:

1.   Skil lederskab fra administration

2.   Fasthold personlig integritet

3.   Du skal udvikle dit håndværk

4.   Gå på eventyr og eksperimenter

5.   Sæt mål og skab bevægelse 

6.   Vær stædig og hårdtarbejdende

7.   Resultater er vigtigere end regler

8.   Skab mening og enkelhed

9.   Vær menneskekærlig

10.  Tro på en bedre verden

Overstående dogmer sætter rammerne for ordentlig lederadfærd i en kaotisk og foranderlig verden, og de kan holde hele karrieren ud for selv de yngste ledere. Det er mit håb, at danske ledere vil stille sig selv spørgsmålet: ”Følger jeg de 10 regler?”, og for hver eneste bekræftende svar, vil energien og resultaterne vokse.